• "DEŇ ZEME"
          • "DEŇ ZEME"

          •  

            „Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nadácia ZSE“

             

            Dnešný deň sa aj v našej škole niesol v duchu Dňa Zeme. Pripravené bôli zaujímavé aktivity, ale keďže počasie nám bránilo sadeniu a čisteniu reálu a okolia školy, využili sme tento čas inak. V aktivitách sa deti naučili, že zbieranie odpadu nie je na prvom mieste, ako udržať našu prírodu čistejšiu. Po prvé - najskôr sa musíme zamyslieť, ako vyprodukovať čo najmenej odpadu. Po druhé - ak odpad už vyprodukujeme, tak ako ho máme vytriediť na recykláciu - kam s ním. Po tretie - ak je to možné, použiť veci opakovane (sklo, textil...). Aktivita "Za koľko sa niektoré druhy odpadu rozložia v prírode" niektoré deti veľmi prekvapila. Ďalej sme vytvorili spoločný plagát, kde naša Zem trpí. Obsahuje tiež informácie na jej záchranu alebo udržateľnosť. Predstavili sme nové školské hmyzie hotely a ich úžitok v záhrade. Tešíme sa, keď ich rozmiestnime v areáli školy. No a nakoniec deti vypracovali a predstavili vlastný pracovný list... A keďže Deň Zeme by nemal byť raz do roka, tešíme sa na pekné počasie, kedy budeme môcť v aktivitách pokračovať.

        • "KTO SA NEHRÁ, Z KOLA VON" - literárno-hudobné predstavenie
          • "KTO SA NEHRÁ, Z KOLA VON" - literárno-hudobné predstavenie

          • V piatok 19. apríla 2024 si naši žiaci aj s pedagógmi užívali literárno-hudobné predstavenie „Kto sa nehrá, z kola von“ v CK Junior v Leviciach. S motívom básnickej zbierky veselých básní o hre na školu od spisovateľa Tomáša Janovica, sa žiaci zoznámili naozaj netradičným spôsobom.  Kapela Funny Fellows žiakov vtipne a s humorom previedla hodinami čítania, matematiky, žalovania, prírodopisu a zoznámila ich s rôznymi hudobnými formami, rytmami, ako aj s paletou nástrojov a hudobných žartíkov. Spoznať čarovné hudobné nástroje a hudobníkov virtuózov bolo veľkým a nezabudnuteľným zážitkom :).

        • "BESEDA S ILUSTRÁTORKOU ZUZANOU DREADKOU KRUTOU"
          • "BESEDA S ILUSTRÁTORKOU ZUZANOU DREADKOU KRUTOU"

          • Dňa 12. apríla 2024 zavítala do našej školy Zuzana Dreadka Krutá, slovenská ilustrátorka, výtvarníčka a dizajnérka. Počas besedy zaznelo množstvo zvedavých otázok od žiakov aj pedagógov. Pani ilustrátorka nám ochotne porozprávala o začiatkoch svojej tvorby, o námetoch do detských kníh a časopisov a hlavne o tom, ako vznikajú islustrácie do knihy. Ako ukážku svojej tvorby nám priniesla niektoré detské knihy, v ktorých si mohli žiaci aj prelistovať. Ilustrácie v nich boli naozaj hravé a vtipné a takmer v každej z nich sme našli aj ilustráciu jej psíka Helenky. Najväčším zážitkom pre nás všetkých bola hra "Kto? Kde? Čo?". Po vylosovaní papierikov s odpoveďami na tieto tri otázky nám pani ilustrátorka predviedla svoje výtvarné umenie, tvorivosť a nápaditosť. Všetci sme s údivom a obdivom sledovali jej výtvarné diela, ktoré boli vtipné a zároveň aj nápadité. Sme veľmi radi, že sme ju mohli spoznať a privíať medzi nami. Už teraz pani ilustrátorka svojím umením a tvorbou motivovala a iinšpirovala väčšinu našich žiakov ku kresleniu, za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

          • "VŠETCI S FLORBALKAMI DO ŠKOLY!"

          • "S florbalkami opäť do školy! Dňa 12.04. oslavujeme na Slovensku ďalší skvelý Medzinárodný deň florbalu - aj tentoraz unikátnym spôsobom. Všetci chlapci a dievčatá si môžu priniesť do školy svoje florbalky, alebo si ich požičať od svojich kamarátov a zahrať si počas dňa florbal v telocvični, či na školskom dvore. Oslávme tento deň pohybom a radosťou zo športu v akejkoľvek podobe. Váš Slovenský zväz florbalu a Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky".

            Pretože šport a pohyb sú skvelá vec, preto sa aj naša škola zapojila do tejto výzvy, aby tak podporila zdravý životný štýl a hlavne radosť z pohybu.

          • "ČITATEĽSKÁ DIELŇA V 3.A"

          • Čitateľské dielne majú na našej škole dlhoročnú tradíciu. Realizujeme ich vždy po spoločnom prečítaní knihy. Tento raz o knihe Kristíny Mišovičovej "Decká z mesta sa (ne)vedia biť". Úžasná kniha, plná humoru a vtipu, ale aj poučenia, ktorú sme s tretiakmi dychtivo čítali. Zaujímavými úlohami si deti preverili svoje čitateľské zručnosti a prácu s knihou.

        • "SOKOLIARI FALCONARII" - zážitkové učenie
          • "SOKOLIARI FALCONARII" - zážitkové učenie

          • Dňa 10. apríla 2024 zavítali do našej školy Sokoliari FALCONARII, poslaním ktorých je podpora environmentálnej výchovy detí a rozvíjanie tradícií sokoliarstva ako svetového dedičstva UNESCO. Sokoliar Ján Pacek porozprával nielen o svojich dravcoch, ale aj o iných zvieratách, ktoré môžeme vidieť v našich horách. Najväčším a nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých bolo nielen vidieť zblízka a pohladiť si nádherné dravce a sovy, či vidieť rozpätie krídel orla skalného v porovnaní k rozpätiu natiahnutých rúk sokoliara. Veľkým zážitkom bolo sledovanie preletov dravcov lákaných mäsovou odmenou nad našimi hlavami a ich reagovanie na počuté povely a výzvy. Z vystúpenia bolo cítiť radosť a nadšenie nielen zo strany žiakov, ale i pedagógov. Pre nás všetkých to bol jeden nádherný a príjemný zážitok, vďaka ktorému sme mohli  vniesť živú prírodu priamo k nám. Na záver ešte pamätné fotky so sokoliarom a orlom ...a ešte jedno veľké ĎAKUJEME.

        • "ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA"
          • "ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA"

          • Dňa 8. apríla 2024 sme s radosťou privítali na zápise našich budúcich prvákov, pre ktorých bol tento neobyčajný deň veľmi výnimočný. Zvedaví, nesmelí a trošku aj neistí plnili pripravené úlohy v jednotlivých centrách. Pani učiteľky orientačne posudzovali ich pripravenosť na školu tak v jazykovej, matematickej ako aj v rozumovej oblasti. Po splnení všetkých úloh si deti mohli vybrať za odmenu pripravené darčeky, ktoré si pre nich pripravili deti na záujmových krúžkoch, ako aj sladkú maškrtu. A aby naši budúci prváčikovia nezabudli na svoj veľký deň, na pamiatku dostali Pamätný list. Ďakujeme rodičom a zákonným zástupcom za dôveru, že si vybrali práve našu školu. Už teraz sa tešíme na nových prváčikov, s ktorými sa stretneme 2. septembra 2024.

        • "VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY"
          • "VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY"

          •  

            Veľkonočné prázdniny

             

            trvajú od štvrtka 28. marca 2024 do utorka 2.apríla 2024.

            Školské vyučovanie sa začne v stredu 3.apríla 2024.

          • "ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA"

          •  

            Vážení rodičia,

            blíži sa termín zápisu budúcich prváčikov. Vy a Vaše deti vstupujete do novej etapy života, ktorého súčasťou chce byť aj naša škola. Sme školou rodinného typu, ktorá vytvára pre deti pozitívnu klímu a neohrozené prostredie v peknom interiéri a exteriéri. Vzdelávanie prebieha v triedach s optimálnym počtom žiakov s kvalifikovanými pedagógmi, ktorí dokážu pružne reagovať na ich aktuálne potreby a osobnostný rozvoj. Sú naklonení inováciám a moderným metódam, ktoré sú každodennou súčasťou vyučovania. Vo vyučovaní používame moderné technológie, moderné učebné pomôcky a nové edukačné metódy. Dôraz kladieme na zážitkovosť a rôznorodosť vzdelávacích a mimoškolských aktivít.

            Od budúceho školského roku sa naša škola spolu s ďalšími 4 školami levického okresu zapája do kurikulárnej reformy. Naši budúci prváci sa budú vzdelávať podľa nového štátneho vzdelávacieho programu, v ktorom sa obsah a formy vzdelávania prispôsobujú potrebám 21. storočia. Dôraz sa bude klásť na spoluprácu, zážitkovosť, podporu a rozvoj potenciálu každého žiaka.

            Budeme radi, ak vás naša ponuka osloví a stanete sa súčasťou našej školy. 

            Zápisu sa zúčastnia deti narodené od 1. septembra 2017 do 31. augusta 2018. 

             

            Zápis bude prebiehať v ZŠ Lok 8. 4. 2023 od 13:00 do 15:30. 

             

            Zákonní zástupcovia si na zápis prinesú:

            - rodný list dieťaťa,

            - občianske preukazy rodičov na overenie údajov,

            - vyplnenú prihlášku v prípade elektronického zápisu

            Podľa § 144a, zákona č. 245/2008 účinného od 1.1.2022 sa na prihláške vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov!

             

            V prípade že:

            1.) zákonný zástupca nie je v kontakte s druhým zákonným zástupcom dieťaťa, vypíše písomné vyhlásenie:  

            Podpisanie_prihlasky_len_jednym_zakonnym_zastupcom(1).docx

             

            2.)  zákonní zástupcovia sa dohodli, že všetky písomnosti týkajúce sa prijímania dieťaťa na základné vzdelávanie bude podpisovať  len jeden, vypíšu písomné vyhlásenie: 

            Pisomne_vyhlasenie(1).docx

             

            Vaše dieťa môžete na našu školu zapísať aj elektronicky stlačením zeleného políčka. Elektronický zápis bude prebiehať od 1.4.2024 do 30.4.2024. Pri tomto zápise je potrebné prihlášku vyplniť kompletne so všetkými údajmi aj s diakritikou (meno a priezvisko presne ako na rodnom liste dieťaťa, všetky dĺžne, mäkčene a pod.). 

            Prihlášku si môžete vytlačiť, je potrebné ju podísať oboma zákonnými zástupcami. V tom prípade stačí ak na zápis žiaka príde už len jeden zákonný zástupca. 

            Ak túto možnosť nemáte, na zápis sa musia dostaviť obaja zákonní zástupcovia alebo jeden, ak vyplní jedno z vyššie uvedených písomných vyhlásení. 

             

            Odklad:

            V prípade, že ak vaše dieťa nie je spôsobilé na začatie povinnej školskej dochádzky a bude pokračovať v školskom roku 2024/2025 v predprimárnom vzdelávaní v materskej škole, musí sa na zápis dostaviť. Rozhodnutie o pokračovaní predprímárneho vzdelávania vydá riaditeľka MŠ, ktorú dieťa v súčastnosti navštevuje (tzv. odklad povinnej školskej dochádzky). 

            V prípade, že má Vaše dieťa akékoľvek špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby (napr. že dieťa je integrované, má rôzne poruchy pozornosti, správania, zdravotné postihnutie, alebo inú špecifickú poruchu), je potrebné predložiť vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. 

                                                                                                                   

                                                                    Mgr. Katarína Hrošovská, riaditeľka školy

          • Študentské preukazy

          • Žiaci, ktorí navštevujú počítačový krúžok si dnes vytvorili vlastné študentské karty. Karty disponujú menom a fotkou žiaka, QR kódom na stránku školy a kontaktnými informáciami školy. 

        • "JARNÉ PRÁZDNINY"
          • "JARNÉ PRÁZDNINY"

          • Oznamujeme rodičom, že jarné prázdniny trvajú

            od pondelka 4.marca do piatka 8.marca 2024. 

             

            Vyučovať sa začne v pondelok 11. marca 2024.

        • "TVORIVÉ DIELNE - KOŠIKÁRSTVO" - aktivita projektu ZSE
          • "TVORIVÉ DIELNE - KOŠIKÁRSTVO" - aktivita projektu ZSE

          •  

            „Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nadácia ZSE“

             

            Dňa 23. februára 2024 sa uskutočnila ďalšia aktivita projektu ZSE (Rozprúďme komunitný život III.) zameraná na „Tvorivé dielne - Košikárstvo“. Pozvanie na tvorivé dielne prijal košikár pán Milan Veis s manželkou z Radavy. Po privítaní pani riaditeľkou školy nás pán Milan inšpiroval tradičným remeslom – košikárstvom, porozprával nám o svojich začiatkoch výroby košíkov a oboznámil nás s jednotlivými technikami pletenia. Názorne nám ukázal postup pri výrobe košíka, či korbáčov. Zručnému majstrovi išla práca od ruky a vŕbové prútiky sa míňali ostošesť. Potom už deti aj s pozvanými rodičmi pokračovali v tvorivých dielňach, kde si vyskúšali základné techniky pletenia z pedigu. Žiaci na vlastnej zážitkovej skúsenosti zistili náročnú prácu majstrov – košikárov a spoznali, že len s trpezlivosťou, snahou a usilovnosťou dokážu byť úspešní. Za pomoci pána košikára, jeho manželky a pani učiteľky Silvii sa podarilo každému zhotoviť svoj košík, ktorý si potom mohli zobrať domov. Sme veľmi radi, že aj takýmto príkladom a zážitkovým učením prehlbujeme a odovzdávame posolstvo ľudových tradícií našim žiakom a zachovávame tak úctu našim tradičným ľudovým remeslám. Ďakujeme pánovi košikárovi Milanovi a jeho manželke a aj rodičom našich žiakov za to, že si našli čas a prišli medzi nás stráviť príjemné popoludnie.

        • "HVIEZDOSLAVOV KUBÍN" - školské kolo
          • "HVIEZDOSLAVOV KUBÍN" - školské kolo

          • Dňa 22. februára 2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Šestnásť recitátorov pripravilo pre svojich spolužiakov príjemný umelecký zážitok a vďaka prirodzenému prejavu a prekonanej trémy niektorých súťažiacich tak vytvorili pre povzbudzujúce publikum príjemnú atmosféru. Porota, ktorú tvorili pani riaditeľka Katka a pani učiteľky Adelka a Vierka, to opäť pri rozhodovaní a určovaní víťazov nemali vôbec ľahké. Nakoniec sa zhodli na tomto umiestnení:                                                                                                                                                       

               Poézia:                                

            1. miesto – T. Nezozonová 3.A                                                 

            2. miesto – P. Márföldi 3.A, V. Pakšiová 3.A, Miriam K. 3.A, L. Záhoreczová 4.A - 4. roč.

            3. miesto – N. Márföldiová 4.A - 2. roč., C. Galková 3.A, M. Rafaelová 4.A - 4. roč., Ch. Rafael 4.A - 4. roč.

             

               Próza: 

             1. miesto – A. Cibuľa 3.A     

             

            Cena poroty - Š. Rafaelová 1.A, D. Kováčová 1.A, G. Rafael 1.A, L. Rafael 1.A, P. Bilaj 4. A - 2. roč., A. Masaryk 3.A

             

            Všetkým víťazom gratulujeme :). 

        • "DEŇ PRE BEZPEČNEJŠÍ INTERNET"
          • "DEŇ PRE BEZPEČNEJŠÍ INTERNET"

          • V rámci prierezovej témy mediálna výchova sa naši tretiaci a štvrtáci zapojili do Programu pre bezpečnejší internet - Deň pre bezpečnejší internet. Témou tohto ročníka je: “Šírme digitálne dobro”. V úvode aktivity žiaci najprv diskutovali o téme tohto dňa a všetkým, čo súvisí s bezpečnosťou na internete. Potom nasledovala prezentácia so živou a bohatou diskusiou žiakov so zameraním na šírenie osvety o bezpečnom a zodpovednom používaní internetu a mobilných telefónov, o rizikách virtuálneho priestoru a možnostiach získania poradenstva, či pomoci. Zábavnou formou sa dozvedeli o rizikách internetu a mobilov. Cieľom tejto aktivity bolo upozorniť práve deti a teda najmladšiu generáciu užívateľov internetových sietí na riziká spojené s používaním internetu a komunikáciou na sociálnych sieťach, na zodpovedné používanie internetu a všetkých nových informačných technológií.