• "SOKOLIARI MAJSTRA VAGANA" - zážitkové učenie
          • "SOKOLIARI MAJSTRA VAGANA" - zážitkové učenie

          • Dňa 25. januára 2023 zavítali do našej školy Sokoliari majstra Vagana, poslaním ktorých je podpora environmentálnej výchovy detí a rozvíjanie tradícií sokoliarstva ako svetového dedičstva UNESCO. Porozprávali nám nielen o svojich dravcoch, ale aj o iných zvieratách, ktoré môžeme vidieť v našich horách. Priniesli nám veľa prírodnín, s ktorými sa mohli žiaci zoznámiť. Najväčším a nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých bolo nielen vidieť zblízka a pohladiť si nádherné dravce a sovičky - sokola myšiara, sokolíka pestrého, sovičku plamienku driemavú či orla skalného, ale aj vidieť prelet malých dravcov ponad hlavy žiakov útokmi na vábivku. Spestrením programu bolo vidieť rozpätie krídel orla skalného v porovnaní k rozpätiu natiahnutých rúk sokoliara, či počuť zvukové prejavy orla. Pre nás všetkých to bol jeden nádherný a príjemný zážitok, vďaka ktorému sme mohli  vniesť živú prírodu priamo k nám - do interiéru našej školy. Na záver ešte pamätné fotky so sokoliarmi a ich dravcami ...a ešte jedno veľké ĎAKUJEME.

        • "DRAHÝ PABLO PICASSO"- výtvarná súťaž
          • "DRAHÝ PABLO PICASSO"- výtvarná súťaž

          • V ŠKD a aj v rámci výtvarnej výchovy u druhákov pod vedením pani učiteľky Mgr. Silvii Zelinovej sa žiaci zapojili do výtvarnej súťaže Drahý Pablo Picasso. Žiaci sa najprv oboznámili s umelcovou nadčasovou tvorbou a kubizmom a potom inšpirujúc sa významným umelcom 20. storočia - Pablom Picassom, vznikli výtvarné práce, ktoré poputujú na súťaž. 

        • "BESEDA S POĽOVNÍKOM"
          • "BESEDA S POĽOVNÍKOM"

          • V rámci ŠKD prijal pozvanie na besedu predseda poľovníckeho združenia Radava Ing. Jozef Sádecký. Deťom porozprával o poslaní poľovníkov a ich práci, ktorá nezahŕňa iba lovenie zveri, ale i ochranu prostredia a zveri, udržovanie živočíšneho genofondu, kynológiu, sokoliarstvo ale i streľbu. Deti sa oboznámili s výbavou poľovníka, mali možnosť vyskúšať si ďalekohľad, dozvedeli sa veľa informácií o úžitkovej i škodnej zveri. Mohli vidieť poľovnícke posedy, krmelce a tiež na čo sa využívajú a pre ktoré zvieratá slúžia. Okrem toho im predviedol vábničky, napríklad kačicu divú, srnku alebo myš. Deťom sa zatajil dych, keď rozprával niektoré zaujímavosti o divých zvieratách v našom revíri. Vedeli ste koľko rokov sa môžu dožívať krkavce a vrany? Viete z akého zvieraťa sa vyrábala biela kožušina s čiernymi bodkami, ktorú nosili kedysi králi na svojich plášťoch? A bola vzácnejšia ako zlato? Alebo že líška je tak trochu lesný doktor, pretože zbavuje les chorých alebo ranených zvierat? Že z jazveca sa vyrába tuk, ktorý je veľmi liečivý? Besiedka bola obohatená o vedomostný kvíz, kde deti súťažili v dvoch družstvách s názvom Líšky a Zajace. Priraďovali názvy a stopy k obrázkom divých zvierat, určovali zvieratá podľa parožia, alebo odpovedali na rôzne otázky, za ktoré dostali body. Čakala ich nielen sladká odmena, ale niektorých odmenil pán poľovník aj malým poľovníckym talizmanom. Touto cestou chceme ešte raz vysloviť poďakovanie pánovi Sádeckému, že si našiel na nás čas a strávil s našimi žiakmi veľmi vzácne a poučné popoludnie.

        • "STAROSTLIVOSŤ O BÁBÄTKO" - výchova k manželstvu a rodičovstvu
          • "STAROSTLIVOSŤ O BÁBÄTKO" - výchova k manželstvu a rodičovstvu

          • Všetci žiaci na našej škole si mohli vyskúšať, aké je to byť vzorným rodičom a mať na pár dní bábätko. Vďaka krásnym bábikám, ktoré na škole máme, si mohli prakticky vyskúšať batoľa prebaliť, okúpať, obliecť či správne sa ho dotýkať. Zároveň sa dozvedeli o dojčatách rôzne zaujímavosti. Napríklad, že vidia čierno-bielo, že prvé, čo si zapamätajú, je vôňa mamičky a blízkej rodiny a ešte veľa užitočných informácií. Žiaci na danú tému aj kreslili a sledovali rôzne videá. Do týchto zážitkových činností sa všetci žiaci veľmi pekne zapájali a priniesli aj veľa užitočných pomôcok k starostlivosti o bábätko.

        • "VZDELÁVANIE PEDAGÓGOV"
          • "VZDELÁVANIE PEDAGÓGOV"

          • Podľa odporúčania MŠVVaŠ SR (Sprievodca školským rokom 2022/2023) v zmysle § 57 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov je pre pedagogických zamestnancov aj v tomto školskom roku povinnosť aktualizačného vzdelávania. Obsah aktualizačného vzdelávania je zamerané na školské kurikulum, inkluzívne vzdelávanie a digitalizáciu výchovy a vzdelávania. Práve jednej z odporúčaných tém - digitalizácia výchovy a vzdelávania sa 5.1.2023 venovali aj pedagógovia našej školy. Aktualizačné vzdelávanie pod názvom "Funkcie a nástroje MS Teams" viedol Mgr. M. Lukáč. Vzdelávania sa zúčastnili aj pedagógovia z okolitej MŠ a málotriednej ZŠ. Cieľom aktualizačného vzdelávania bolo rozvíjanie profesijných kompetencií v oblasti digitálnej gramotnosti učiteľov.