• "MISIA: NAŠA OBEC LOK NIE JE SMETISKO"
          • "MISIA: NAŠA OBEC LOK NIE JE SMETISKO"

          • Celý predchádzajúci týždeň sa deti z ŠKD v rámci environmentálnej výchovy rozprávali, kreslili a tvorili na danú tému: "Naša obec Lok nie je smetisko". A v pondelok 20. septembra 2021 sa vydali priamo do ulíc obce Lok, aby vyzbierali všetky odpadky nielen v okolí školy, ale aj v parkoch a pri obecnom úrade. Deti zbierali všetko, čo nepatrí do prírody. S nadšením pri tom splnili výzvu, boli pochválené za svoju prácu a spoločným potleskom si sľúbili, že odpadky budú separovať nielen doma, ale aj vo svojom okolí a budú tak príkladom pre všetky ostatné deti v obci.

        • "ZÁŽITKOVÉ PRACOVNÉ VYUČOVANIE"
          • "ZÁŽITKOVÉ PRACOVNÉ VYUČOVANIE"

          • V rámci pracovného vyučovania sa naši štvrtáci naučili starať o okrasnú predzáhradku pred školou. Pozbierali semená niektorých kvietkov a zasadili narcisy a tulipány, o ktoré sa budú aj priebežne starať. Už teraz sa tešia na jarné sadenie trvaliek aj byliniek.

        • "15. MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA ŠKOLSKÉ KNIŽNICE"
          • "15. MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA ŠKOLSKÉ KNIŽNICE"

          • Dňa 9.9.2021 sa pani riaditeľka školy Mgr. Katarína Hrošovská aj s pani učiteľkou Ing. Anetou Polakovičovou zúčastnili 15. medzinárodnej konferencie "Školské knižnice ako informačné a kultúrne centrá škôl" v Bratislave, ktorú organizovala Slovenská pedagogická knižnica pod záštitou MŠVVaŠ SR. Po prezentácii a prednáške, v ktorej pani riaditeľka ozrejmila nielen aktivity celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice k Medzinárodnému dňu školských knižníc 26. októbra 2020“, do ktorého sa naša škola zapojila, ale aj činnosť a aktivity realizované v školskej knižnici.  Za víťazné 2. miesto, ktoré získala naša škola v tomto celoslovenskom projekte, prevzala pani riaditeľka slávnostné ocenenie, za ktoré sme právom hrdí.  

        • "SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2021/2022"
          • "SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2021/2022"

          • OZNAM

            Riaditeľstvo ZŠ v Loku oznamuje rodičom žiakov, že otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční dňa 2. septembra 2021 o 8,00 hod. na dvore ZŠ za dodržania hygienicko-bezpečnostných podmienok.

            Žiaci budú prichádzať v sprievode rodiča. Rodičia aj žiaci budú mať rúško.

            Po slávnostnom otvorení na školskom dvore prejdú žiaci a rodičia do budovy školy, kde budú vyplňovať a podpisovať potrebné tlačivá.

            So všetkými organizačnými opatreniami, ktoré sa týkajú školy, školskej družiny, stravovania a pomôcok, budú rodičia na začiatku školského roka oboznámení.

          • INFORMÁCIE K NÁSTUPU ŽIAKOV ZŠ V ŠK. ROKU 2021/2022


          • Vážení rodičia,


            nový školský rok je už za dverami a všetci zamestnanci základnej školy sa už tešia na Vaše deti. V súvislosti s nástupom žiakov do školy MŠVVaŠ SR zverejnilo prvé usmernenia na základe ktorých sa školy nebudú zatvárať. Zatvárať sa budú len triedy, v ktorých sa vyskytne pozitívna osoba.

            MŠVVaŠ SR vydalo manuál pre fungovanie v školách a v školských zariadeniach, cieľom ktorého je udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19.“  

            Dôležité informácie tohto manuálu:

            • Zisťovanie záujmu zo strany zákonných zástupcov o dobrovoľné a bezplatné testovanie detí, ktoré navštevujú základnú školu. Túto možnosť majú všetci žiaci bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní, nezaočkovaní, prekonali alebo neprekonali ochorenie COVID 19. K dispozícii sú dva typy testov – kloktacie PCR testy a antigénové samotesty. Obidve formy testovania budú realizované v domácom prostredí.
              Zisťovanie záujmu prebieha v dňoch 24. – 25. 8. 2021.
            • Testovanie kloktacími PCR testami sa bude realizovať od 2. 9. do 5. 9. 2021. Škola zabezpečí zaslanie vami odobratej vzorky certifikovanému laboratóriu, ktoré ju vyhodnotí a do 72 hodín a zašle výsledok formou SMS alebo emailom.
            • Antigénové samotesty – každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem o túto formu testovania, dostane 1 balenie obsahujúce 25 ks testov s príslušenstvom na domáce samotestovanie počas roka. Je odporúčané testovanie pred príchodom na vyučovanie v pondelok a vo štvrtok alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19.
            • Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka – zástupca predkladá pri  nástupe do školy a škôlky . Toto vyhlásenie sa predkladá aj po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní, teda vrátane víkendov a sviatkov.
            • Ospravedlňovanie žiakov - zákonný zástupca môže žiaka ospravedlniť na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť na vyučovaní z čoho vyplývajú rôzne následky.
            • Ošetrovné - zákonný zástupca má nárok na ošetrovné (OČR) v prípade prerušenia vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára.
            • Nosenie rúška – žiaci ZŠ majú povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest pre žiakov v základnej škole v zmysle platnej vyhlášky ÚVZ SR. Zákonný zástupca je povinný zabezpečiť pre žiaka minimálne dve rúška na každý deň (jedno má slúžiť ako náhradné) a jednorazové vreckovky.
            • Karanténa - zákonný zástupca je povinný informovať školu o kontakte žiaka/dieťaťa s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 alebo podať informáciu o nariadenej karanténe žiakovi všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo miestne príslušným RÚVZ. Zákonný zástupca taktiež bezodkladne informuje školu v prípade potvrdenia na ochorenie COVID-19. Žiak v týchto prípadoch nemôže navštevovať školu.
            • Výnimka z karantény – môže si ju uplatniť zákonný zástupca, ak sa v triede vyskytne ochorenie na  COVID – 19. Výnimku z karantény majú:
            • Žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID – 19 za posledných 180 dní na základe výsledkov PCR testu a Ag testu a testu na protilátky.
            • plne zaočkovaní žiaci alebo žiaci zaočkovaní 1. dávkou do 180 dní od prekonania ochorenia COVID – 19.

            Za žiaka môže rodič oznámiť škole výnimku z karantény predložením „Oznámenie o výnimke z karantény“ (viď príloha).


        • "ZAČALI SA PRÁZDNINY"
          • "ZAČALI SA PRÁZDNINY"

          • Všetkým žiakom a pedagogickým zamestnancom prajeme veselé prázdniny, príjemnú dovolenku, veľa zážitkov, oddychu a hlavne načerpania síl a energie do nového šk. roku 2021/2022.

        • "SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2020/2021"
          • "SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2020/2021"

          • 30. jún...dlho očakávaný radostný deň po náročnom a netradičnom školskom roku. Po krátkom kultúrnom programe, kde sa nám prihovorili žiaci Lenka a Steven a po slávnostnom príhovore pani riaditeľky a pána starostu boli žiaci odmenení vecnými cenami za svoju snahu v učení, v správaní a za vzornú dochádzku. Žiaci si aj tento školský rok prevzali vysvedčenie v školskej jedálni. Na záver slávnostnej chvíle popriala pani riaditeľka žiakom veselé prázdniny, všetkým pedagógom vďaku za vykonanú prácu a potom ... už hurá na prázdniny.

          • "ROZLÚČKA ŠTVRTÁKOV"

          • 29. júna 2021 sa štvrtáci rozlúčili s posledným školským rokom a so svojimi spolužiakmi - tretiakmi, s ktorými spoločne zdieľali v tomto školskom roku triedu. Spolu s triednou pani učiteľkou Adelkou si spríjemnili dopoludnie a urobili rozlúčku v prírode. Na spoločnej opekačke pri bohatom pohostení si zaspomínali na príjemné chvíle prežité na našej škole. Štvrtáci, prajeme Vám, aby sa Vám na novej škole darilo a aby ste vždy spomínali na našu školu len v tom najlepšom.

        • "OCHRANA ŽIVOTA A ZDRAVIA"
          • "OCHRANA ŽIVOTA A ZDRAVIA"

          • Dňa 28. júna 2021 sa realizovala praktická časť účelového cvičenia Ochrana života a zdravia (OŽZ). Obsahovým zameraním cvičenia bolo:

            a) riešenie mimoriadnych udalostí – civilná ochrana

            b) zdravotná príprava

            c) pohyb a pobyt v prírode

            Hneď na úvod po vyhlásení cvičného poplachu sa žiaci s pedagogickými a nepedagogickými zamestnancami presunuli na školský dvor, kde ich už čakal simulovaný požiar. Išlo o taktické cvičenie zamerané na likvidáciu požiaru, v ktorom nám boli veľmi nápomocní hasiči z HaZZ Levice. Po teoretickej príprave a ukážke hasiacich prístrojov nasledovala praktická časť, v ktorej nás páni hasiči oboznámili so správnou manipuláciou a spôsobom hasenia požiaru. Uhasiť požiar nie je veru jednoduché. Presvedčili sa o tom aj naši žiaci, keď mali možnosť vyskúšať si prácu hasičov a oheň zlikvidovať. Veľmi pekne ďakujeme pánom hasičom, že prišli medzi nás a pripomenuli nám, aké dôležité je ich povolanie a hlavne, aké posolstvo nesie.

            Po odchode pánov hasičov sme pokračovali v praktickej časti OŽZ, kde sa žiaci vystriedali na všetkých stanovištiach. V nich si overili teoretické poznatky získané a zopakované z 24.6. 2021. Povinné učivo formujúce vzťah žiakov k problematike ochrany svojho života  a zdravia, ako aj zdravia a života iných ľudí, tak integruje postoje, vedomosti a zručnosti žiakov zamerané na ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách, ktoré môžu vzniknúť vplyvom nepredvídaných skutočností ohrozujúcich človeka a jeho okolie.

        • "EXKURZIA - aktivita projektu NSK - kultúra"
          • "EXKURZIA - aktivita projektu NSK - kultúra"

          • "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja" 

             

            Dňa 23.júna 2021 sme sa zúčastnili exkurzie do Pukanca, Bohuníc, Brhloviec a Levíc. Ako prvé sme navštívili historické kráľovské banícke mesto Pukanec, kde žiaci navštívili hrnčiarske múzeum a hrnčiarske dielne. Tu sa zážitkovým učením oboznámili s výrobou keramiky, jej charakteristickými prvkami a zdobením. Získané vedomosti potom zúročili v tvorivých dielňach. Ďalšou zastávkou našej exkurzie bola vysunutá expozícia Tekovského múzea v Leviciach - Bohunický vodný mlyn a múzeum, v ktorom sa žiaci oboznámili s jeho niekdajším fungovaním. Naša cesta pokračovala ďalej do Brhloviec, kde si žiaci mohli prezrieť skalné obydlia a oboznámiť sa tak so spôsobom života obyvateľov regiónu v minulosti. Poslednou zastávkou našej exkurzie bolo Tekovské múzeum v Leviciach a prehliadka jeho stálych expozícií. Potom už nasledovala cesta domov. Všetci šťastní, veselí a hlavne obohatení o množstvo zážitkov nastúpili do autobusu, ktorý nás odviezol späť do školy. Táto vydarená školská exkurzia opäť potvrdila veľké nadšenie a radosť zo zážitkov.

        • "CHODNÍKOVÁ MAPA"
          • "CHODNÍKOVÁ MAPA"

          • V rámci projektu k Medzinárodnému dňu školských knižníc "Čítame, tvoríme, hráme sa a učíme" sme zrealizovali chodníkovú mapu pre žiakov našej školy podľa úlohy v projekte, ktorú sami navrhli. Chodníková mapa teraz zdobí átrium našej školy a využívajú ju nielen naši žiaci, ale aj naši malí kamaráti zo škôlky. 

        • "PRÍBEH HUDBY 3 - OPERA LETÍ!" - online výchovný koncert
          • "PRÍBEH HUDBY 3 - OPERA LETÍ!" - online výchovný koncert

          • Dňa 7. júna 2021 sa žiaci našej školy zúčastnili online výchovného koncertu "Príbeh hudby 3 - Opera letí!" Spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Bratislavským chlapčenským zborom a sólistami Tatianou Hajzušovou a Martinom Gyimesi zažili žiaci príbeh opery od jej vzniku až po súčasnosť, zoznámili sa s jej najvýznamnejšími predstaviteľmi a stali sa tak súčasťou veľkého príbehu. Počas koncertu znela skvelá hudba sprevádzaná pútavým slovom dirigenta a moderátora koncertu Gabriela Rovňáka ml. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.

        • "DIVADELNÉ PREDSTAVENIE TEÁTER KOMIKA K MDD"
          • "DIVADELNÉ PREDSTAVENIE TEÁTER KOMIKA K MDD"

          • V piatok 4. júna 2021 zavítal do našej školy Roman Mihálka z divadla Teater Komika, aby svojim umeleckým predstavením oslávil s deťmi MDD. Divadelné predstavenie bolo darčekom pre naše deti od pána starostu. Vďaka úžasnému hereckému výkonu a interaktívnemu zapojeniu žiakov aj pedagógov do deja vniesol do našej školy výbornú náladu, radosť a nadšenie. Záverečný spontánny potlesk a pamätné fotky s hlavným hrdinom v nás opäť umocnili krásny umelecký zážitok, za ktorý veľmi pekne ďakujeme.

        • "ČITATEĽSKÁ DIELŇA V 2.A"
          • "ČITATEĽSKÁ DIELŇA V 2.A"

          • Zvedavosť prináša aktivitu, aktivita umožňuje tvoriť... Tak si povedali aj druháci, keď po prečítaní knihy O Guľkovi Bombuľkovi od známej spisovateľky Márii Ďuríčkovej využili svoje vedomosti, snahu a tvorivosť.

            V čitateľskej dielni, ktorá sa realizovala v školskej knižnici pracovali s prečítaným textom, strihali, lepili, tvorili a vyskúšali si rôzne netradičné aktivity. V rámci medzipredmetových vzťahov si ešte na hodine výtvarnej výchovy vlastnoručne vyrobili Guľkov Bombuľkov a vyfarbili omaľovánky. 

            Čitateľská dielňa sa druhákom veľmi páčila.

        • "MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ"
          • "MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ"

          • 1.jún - sviatok všetkých detí, malých, či veľkých. Tento výnimočný deň plný hier, zábavy a prekvapení potešil aj našich žiakov. Hneď ráno sa žiakom prostredníctvom školského rozhlasu prihovorila pani riaditeľka a potom sa už celé doobedie nieslo v radostnom očakávaní a zvedavosťou na prekvapenia, ktoré čakali naše deti hlavne v popoludňajšom čase. Doobeda sa ešte prihovoril v obecnom rozhlase všetkým deťom aj pán starosta, zaželal im krásny deň a pripravil pre všetky deti sladkosti a vecné darčeky. Prekvapenie pre našich žiakov pripravili aj pani kuchárky v podobe výnimočného a netradičného obedu s darčekom. No a potom sa to všetko začalo - veselé, zábavno–súťažné popoludnie plné rôznych súťaží a prekvapení. Nadšenie, radosť, výborná nálada rozžiarené očká všetkých detí a darčeky pre každého boli znakom toho, že na tento výnimočný deň budeme všetci dlho spomínať.

        • "HUDOBNÝ KVÍZ"
          • "HUDOBNÝ KVÍZ"

          • Tohtoročný hudobný kvíz bol tak trošku netradičný. Zapojili sa do neho všetci žiaci školy, od prváčikov až po štvrtákov. Hodiny hudobnej výchovy sa v mesiaci máj niesli v súťaživom duchu. Prostredníctvom online hudobného kvízu si všetci súťažiaci mohli preveriť doteraz osvojené vedomosti, zručnosti a pohotovosť pri vypracovávaní jednotlivých otázok. Celková súťaživá atmosféra, zvedavosť a možnosť pracovať na tabletoch vytvorila počas kvízu príjemnú náladu u všetkých súťažiacich.

          • "DEŇ MATIEK"

          • Tak ako tmavú noc rozjasní hviezdička,

            rozjasní u nás deň úsmevom mamička.

            Tak ako od rosy nad ránom skrásnie kvet,

            v maminom objatí krásnie mi celý svet.

            Vďaka Ti mamička, rozovri teplú dlaň,

            nech ti na Tvoj sviatok kytičku do nej dám.

             

            ♥ Krásny Deň matiek želajú žiaci a pedagogciký kolektív ♥

        • "TÝŽDEŇ BEZPEČNOSTI NA CESTÁCH" - celoškolská aktivita
          • "TÝŽDEŇ BEZPEČNOSTI NA CESTÁCH" - celoškolská aktivita

          • Dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, znalosť funkcie a dodržiavania dopravných značiek a pravidiel, povinné vybavenie bicykla, zručnosť jazdy na kolobežke, zdravotná príprava  –  to všetko bolo súčasťou dopravnej činnosti, ktorá sa uskutočnila v popoludňajších hodinách 6. mája 2021 v jednotlivých triedach a v areáli školy. Zdravá súťaživosť, výborná nálada všetkých zúčastnených žiakov, preukázanie doteraz osvojených vedomostí a skúseností z dopravnej výchovy bola dôkazom toho, že takéto aktivity sú veľmi obľúbené a našli kladnú odozvu u všetkých žiakov. Odmenou pre všetkých zúčastnených bola sladká a vecná odmena.