• "SRDEČNE BLAHOŽELÁME JULKOVI KOMPASOVI"

          • Srdečne blahoželáme žiakovi Julkovi Komapsovi z 2.A triedy za krásne 2. miesto vo výtvarnej súťaži s názvom Drahý Pablo Picasso“. Súťaž organizovalo Centrum voľného času v Trnave. Cieľom súťaže bolo prostredníctvom výtvarného prejavu zachytiť zázračnú kariéru maliara a sochára, významného umelca 20. storočia Pabla Picassa.

        • "JARNÉ PRÁZDNINY"
          • "JARNÉ PRÁZDNINY"

          • Oznamujeme rodičom, že jarné prázdniny trvajú

            od pondelka 20.februára do piatka 24.februára 2023. 

             

            Vyučovať sa začne v pondelok 27. februára 2023.

        • "DEŇ PRE BEZPEČNEJŠÍ INTERNET"
          • "DEŇ PRE BEZPEČNEJŠÍ INTERNET"

          • V rámci prierezovej témy mediálna výchova sme dňa 8.2.2023 v rámci Dňa pre bezpečnejší internet pripravili pre žiakov školy prezentáciu a prednášku so zameraním na šírenie osvety o bezpečnom a zodpovednom používaní internetu a mobilných telefónov, o rizikách virtuálneho priestoru a možnostiach získania poradenstva, či pomoci. V úvode aktivity si žiaci 3. a 4. ročníka prostredníctvom metódy brainstorming napísali všetko, čo ich napadne v spojitosti so slovom internet. Potom nasledovala prezentácia so živou a bohatou diskusiou žiakov. Následne si žiaci v pracovnej dielni overili svoje vedomosti a poznatky pomocou metódy akrostich. Zábavnou formou sa dozvedeli o rizikách internetu a mobilov. Cieľom tejto aktivity bolo upozorniť práve deti a teda najmladšiu generáciu užívateľov internetových sietí na riziká spojené s používaním internetu a komunikáciou na sociálnych sieťach, na zodpovedné používanie internetu a všetkých nových informačných technológií.

        • "FAŠIANGOVÝ SPRIEVOD"
          • "FAŠIANGOVÝ SPRIEVOD"

          •  „Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nadácia ZSE“

             

            "Fašiangy, Turice, Veľká noc príde,..." znelo ulicami obce Lok. Touto pesničkou a nacvičeným kultúrnym programom sme sa 7. februára 2023 rozlúčili s týmto najveselším obdobím roka, plným zábavy, hodovania a muziky. Super nálada detí počas sprievodu, spokojnosť rodičov, starých rodičov a spoluobčanov z obce hovorí za všetko. Sladká odmena pre každého, dobrý pocit zo svojho výkonu, a hlavne uvedomenie si zvyklostí a tradíci najveselšieho obdobia v roku bude ešte dlho tkvieť v mysli každého znás. A keďže do pôstu je už len krok, pani kuchárky mysleli na všetko. Pre všetkých žiakov školy napiekli typické fašiangové šišky, ktoré už čakali na všetkých účinkujúcich, ale aj neúčinkujúcich po príchode do školy. 

            V mene našich žiakov sa chceme veľmi pekne poďakovať všetkým zúčastneným rodičom, starým rodičom a spoluobčanom z obce, že si našli čas a prišli podporiť našich žiakov a odmeniť ich sladkou odmenou.

                                                                             ...pedagógovia ZŠ

        • "SOKOLIARI MAJSTRA VAGANA" - zážitkové učenie
          • "SOKOLIARI MAJSTRA VAGANA" - zážitkové učenie

          • Dňa 25. januára 2023 zavítali do našej školy Sokoliari majstra Vagana, poslaním ktorých je podpora environmentálnej výchovy detí a rozvíjanie tradícií sokoliarstva ako svetového dedičstva UNESCO. Porozprávali nám nielen o svojich dravcoch, ale aj o iných zvieratách, ktoré môžeme vidieť v našich horách. Priniesli nám veľa prírodnín, s ktorými sa mohli žiaci zoznámiť. Najväčším a nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých bolo nielen vidieť zblízka a pohladiť si nádherné dravce a sovičky - sokola myšiara, sokolíka pestrého, sovičku plamienku driemavú či orla skalného, ale aj vidieť prelet malých dravcov ponad hlavy žiakov útokmi na vábivku. Spestrením programu bolo vidieť rozpätie krídel orla skalného v porovnaní k rozpätiu natiahnutých rúk sokoliara, či počuť zvukové prejavy orla. Pre nás všetkých to bol jeden nádherný a príjemný zážitok, vďaka ktorému sme mohli  vniesť živú prírodu priamo k nám - do interiéru našej školy. Na záver ešte pamätné fotky so sokoliarmi a ich dravcami ...a ešte jedno veľké ĎAKUJEME.

        • "DRAHÝ PABLO PICASSO"- výtvarná súťaž
          • "DRAHÝ PABLO PICASSO"- výtvarná súťaž

          • V ŠKD a aj v rámci výtvarnej výchovy u druhákov pod vedením pani učiteľky Mgr. Silvii Zelinovej sa žiaci zapojili do výtvarnej súťaže Drahý Pablo Picasso. Žiaci sa najprv oboznámili s umelcovou nadčasovou tvorbou a kubizmom a potom inšpirujúc sa významným umelcom 20. storočia - Pablom Picassom, vznikli výtvarné práce, ktoré poputujú na súťaž. 

        • "BESEDA S POĽOVNÍKOM"
          • "BESEDA S POĽOVNÍKOM"

          • V rámci ŠKD prijal pozvanie na besedu predseda poľovníckeho združenia Radava Ing. Jozef Sádecký. Deťom porozprával o poslaní poľovníkov a ich práci, ktorá nezahŕňa iba lovenie zveri, ale i ochranu prostredia a zveri, udržovanie živočíšneho genofondu, kynológiu, sokoliarstvo ale i streľbu. Deti sa oboznámili s výbavou poľovníka, mali možnosť vyskúšať si ďalekohľad, dozvedeli sa veľa informácií o úžitkovej i škodnej zveri. Mohli vidieť poľovnícke posedy, krmelce a tiež na čo sa využívajú a pre ktoré zvieratá slúžia. Okrem toho im predviedol vábničky, napríklad kačicu divú, srnku alebo myš. Deťom sa zatajil dych, keď rozprával niektoré zaujímavosti o divých zvieratách v našom revíri. Vedeli ste koľko rokov sa môžu dožívať krkavce a vrany? Viete z akého zvieraťa sa vyrábala biela kožušina s čiernymi bodkami, ktorú nosili kedysi králi na svojich plášťoch? A bola vzácnejšia ako zlato? Alebo že líška je tak trochu lesný doktor, pretože zbavuje les chorých alebo ranených zvierat? Že z jazveca sa vyrába tuk, ktorý je veľmi liečivý? Besiedka bola obohatená o vedomostný kvíz, kde deti súťažili v dvoch družstvách s názvom Líšky a Zajace. Priraďovali názvy a stopy k obrázkom divých zvierat, určovali zvieratá podľa parožia, alebo odpovedali na rôzne otázky, za ktoré dostali body. Čakala ich nielen sladká odmena, ale niektorých odmenil pán poľovník aj malým poľovníckym talizmanom. Touto cestou chceme ešte raz vysloviť poďakovanie pánovi Sádeckému, že si našiel na nás čas a strávil s našimi žiakmi veľmi vzácne a poučné popoludnie.

        • "STAROSTLIVOSŤ O BÁBÄTKO" - výchova k manželstvu a rodičovstvu
          • "STAROSTLIVOSŤ O BÁBÄTKO" - výchova k manželstvu a rodičovstvu

          • Všetci žiaci na našej škole si mohli vyskúšať, aké je to byť vzorným rodičom a mať na pár dní bábätko. Vďaka krásnym bábikám, ktoré na škole máme, si mohli prakticky vyskúšať batoľa prebaliť, okúpať, obliecť či správne sa ho dotýkať. Zároveň sa dozvedeli o dojčatách rôzne zaujímavosti. Napríklad, že vidia čierno-bielo, že prvé, čo si zapamätajú, je vôňa mamičky a blízkej rodiny a ešte veľa užitočných informácií. Žiaci na danú tému aj kreslili a sledovali rôzne videá. Do týchto zážitkových činností sa všetci žiaci veľmi pekne zapájali a priniesli aj veľa užitočných pomôcok k starostlivosti o bábätko.

        • "VZDELÁVANIE PEDAGÓGOV"
          • "VZDELÁVANIE PEDAGÓGOV"

          • Podľa odporúčania MŠVVaŠ SR (Sprievodca školským rokom 2022/2023) v zmysle § 57 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov je pre pedagogických zamestnancov aj v tomto školskom roku povinnosť aktualizačného vzdelávania. Obsah aktualizačného vzdelávania je zamerané na školské kurikulum, inkluzívne vzdelávanie a digitalizáciu výchovy a vzdelávania. Práve jednej z odporúčaných tém - digitalizácia výchovy a vzdelávania sa 5.1.2023 venovali aj pedagógovia našej školy. Aktualizačné vzdelávanie pod názvom "Funkcie a nástroje MS Teams" viedol Mgr. M. Lukáč. Vzdelávania sa zúčastnili aj pedagógovia z okolitej MŠ a málotriednej ZŠ. Cieľom aktualizačného vzdelávania bolo rozvíjanie profesijných kompetencií v oblasti digitálnej gramotnosti učiteľov.

          • "OZNAM O ZMENE POPLATKOV ZA STRAVU A ŠKD"

          • Vážení rodičia,

             

            Na základe Všeobecne záväzného nariadenia Obce Lok č. 2/2022 sa menia poplatky za stravu a ŠKD nasledovne:

             

            ŠKD - výška poplatku od januára 2023 za ŠKD na 4,00 € mesačne

            Obec ako zriaďovateľ rozhoduje o znížení alebo odpustení príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, ak plnoletý žiak alebo zákonný zástupca neplnoletého žiaka o to písomne požiada a predloží doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.

             

            Školské jedálne

            Výška mesačného príspevku:

            6 - 11 r. - 1,50 € za obed

            11 - 15 r. - 1,70 € za obed

             

            Každý žiak platí mesačný príspevok na úhradu režijných nákladov vo výške 2 € mesačne už pri odbere jednej stravnej jednotky v priebehu mesiaca.

             

            Žiak, ktorého rodič poberá dávku v hmotnej núdzi, alebo žiak, ktorého rodič si neuplatňuje daňový bonus, má nárok na dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa v sume 1,30 €, ak o to zákonný zástupca písomne požiada a predloží doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi.

             

            Rozdiel - 0,20 € denne, musí rodič doplatiť (približne 4 € mesačne + režijné náklady 2 € = 6 € mesačne).

             

            Mgr. Katarína Hrošovská, riaditeľka školy

             

             

        • "BETLEHEMSKÉ POSOLSTVO"
          • "BETLEHEMSKÉ POSOLSTVO"

          •  „Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nadácia ZSE“

             

            V utorok 20. decembra 2022, v posledný adventný týždeň sa zišli v kultúrnom dome deti, pedagógovia, rodičia, starí rodičia a obyvatelia obce z príležitosti blížiacich sa najkrajších sviatkov v roku - Vianoc. Vianoce, ktoré sú časom sviatočným, výnimočným, časom pokoja, porozumenia a radosti. Žiaci školy sa predstavili vianočným kultúrnym programom pod názvom „Betlehemské posolstvo“. Básničkami, pesničkami, scénkami, tancom, koledami a vinšami vniesli medzi všetkých prítomných nielen „Vianoce v duši“, ale aj kus magického pokoja a vľúdnosti. Veľký potlesk za snahu a predvedený výkon bol prejavom toho, že k Vianociam patrí aj dodržiavanie zvykov a tradícií. A bez tradícií nie sú Vianoce tými pravými.

            Následne sa priestory kultúrneho domu premenili na „tvorivé vianočné dielne“, kde sa všetci spoločne pustili do zhotovovania vianočných ikebán a ozdôb. Atmosféru tvorivosti doplnila ochutnávka koláčikov mamičiek, starých mám, pedagógov, ale aj obyvateľov obce spojená s výmenou receptov.

            Toto popoludnie splnilo naše očakávania. Urobili sme radosť nielen aktivitám nášho projektu "Rozprúdime komunitný život II." , ale v prvom rade ľudskosti, vzájomnej podpore a spolupatričnosti, čo v našich životoch a v tejto uponáhľanej dobe chýba. 

        • "VIANOČNÉ PRÁZDNINY"
          • "VIANOČNÉ PRÁZDNINY"

          • Vianočné prázdniny sa začínajú

            v piatok 23.12.2022 a trvajú do piatka 6.1.2023. 

             

            Školské vyučovanie sa začína v pondelok 9. januára 2023.

        • "LEGOVÁ VÝZVA"
          • "LEGOVÁ VÝZVA"

          • Deti v ŠKD dostali výzvu... postaviť niečo z najobľúbenejšej stavebnice LEGO. Témou výzvy boli najkrajšie sviatky v roku - Vianoce. Malí stavitelia zapojili do práce nielen svoje vedomosti, zručnosti a fantáziu, ale aj skvelú náladu, nadšenie, trpezlivosť a kreativitu. Všetci súťažiaci boli vecne odmenení.

             

        • "STRIDŽIE DNI"
          • "STRIDŽIE DNI"

          • „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc." Podľa dávnej pranostiky sa dni od Lucie do Vianoc považovali za „strigônske.“ A aby sme nezaostávali za tradíciami, prišli aj do našej školy. Vtrhli dnu ako víchor, behali po triedach ako divožienky. Malé aj veľké „Lucky“ oblečené v bielych plachtičkách s husacími krídlami a cesnakom v rukách povymetali všetky steny, kúty, ba i hlavy našich školákov a škôlkarov. Odohnali tak všetkých zlých duchov, strašidlá, temné sily, choroby a trápenia. Nechýbal cesnakový krížik na čelo a pokračovanie v tradíciách, ktoré sa aj vďaka tomu dnešnému určite vryli každému do pamäti.  

        • "NA VIANOČNÝCH TRHOCH"
          • "NA VIANOČNÝCH TRHOCH"

          • Prichádzajú Vianoce - najkrajšie sviatky roka. Obdobie, na ktoré všetci tak netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pokoja, lásky a harmónie. K príjemnej vianočnej atmosfére na našej škole prispeli i žiaci a pedagógovia školy. Pod vedením pani vychovávateliek Silvii Konarčíkovej a Silvii Zelinovej v ŠKD a pani asistentky Vierky Demovej na krúžku Vševedko sa so žiakmi s radosťou pripravovali na vianočné trhy. Usilovne pracovali a vyrábali rôzne vianočné ozdoby a dekorácie. A keď nadišiel ten správny čas, vyskúšali si prácu obchodníkov a profesiu dospelákov – predavačov a remeselníkov. Počas predaja výrobkov mali možnosť otestovať nielen svoje komunikačné zručnosti, ale aj finančnú gramotnosť. Peniažky z vianočných trhov budú použité pre našich žiakov. Pani vychovávateľky im nakúpia nové hračky alebo materiál na ďalšie tvorenie.

            Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom prispeli k tejto úžasnej akcii - rodičom, starým rodičom a všetkým priaznivcom školy.

            Všetkým kupujúcim želáme krásne Vianoce a radosť z našich výtvorov.

        • "PRIŠIEL K NÁM MIKULÁŠ"
          • "PRIŠIEL K NÁM MIKULÁŠ"

          • Kedy už príde?“...od rána ho každý nedočkavo čakal a vyzeral z okna...a dočkali sme sa. Po roku prišiel opäť medzi nás. Kto? No predsa Mikuláš. A neprišiel sám, priniesol so sebou aj čertíka Bertíka. Svojou prítomnosťou vyčarovali na tvárach detí ten najšťastnejší úsmev. Na oplátku mu zase naši žiaci zarecitovali a zaspievali pesničku. Štedrosť a sladká odmena nenechala na seba dlho čakať. Každému sa ušla z čarovného vreca dobrosrdečného a láskavého Mikuláša. A čo dodať na záver? Nezbedníci do roka polepšia sa vraj a Mikuláš do Ločanskej školy príde opäť zas.